Clairin (Haiti)

Vaval-familien har ejet Distillerie Arawaks i Cavaillon siden 1947. Her laver Fritz Vaval den haitianske specialitet, clairin – en naturligt gæret rom på frisk sukkerrørssaft. Produktionen kunne kaldes primitiv (kondensatoren, for eksempel, er hjemmebygget, konverteret fra en gammel benzindunk) men resultatet taler for sig selv. Smagen er vanvittigt unik og kompleks, og for at bevare så meget ”terroir” og karakter som muligt, er rommen ikke spoleret med nogen former for sukker, farve eller andre tilsætningsstoffer. Man glemmer aldrig første gang man smagte en clairin.

Langt det meste Clairin forlader aldrig Haiti. Faktisk forlader det sjældent kommunen, hvor det er produceret, i flaskeform; kunderne kommer selv anstigende til destilleriet med plasticdunke, som fyldes på stedet. Men takket været Luca Gargano og Velier er et par exceptionelle clairins nu tilgængelige i Europa.

Lyden af navnet ”Velier” får en helt særlig følelse frem hos romnørder. Gang på gang formår masterminded bag firmaet, Luca Gargano, at chokere og henrykke romverdenen med udgivelser der sætter nye standarder for kvalitet, gennemsigtighed og nørderi.

Veliers ry for exceptionel kvalitet cementeredes allerede i ’00’erne med en perlerække af kompromisløse demerara-rom. Disse flasker er i dag højdemålet af kultrom og skifter ejere for astronomiske summer på spiritusauktioner verden over. Senere er firmaet blevet kendt for tropisk lagret Caroni, en særegen rom fra et nu lukket destilleri på Trinidad, med noter af røg, tjære og bacon. En ”acquired taste”, men når først du har den…

Sammen med Foursquares Richard Seale er Luca standhaftig (og højlydt) modstander af tilsætningsstoffer eller fusk med aldersbetegnelser, og derfor sætter Veliers nyeste serie af rom, Habitacion Velier, gennemsigtigheden i højsædet. På etiketten blotlægges stolt enhver detalje om produktionen, lige fra ”angel’s share” til ester-indhold.

Se vores store udvalg af rommer fra Clairin HER

}

<

MINE AFTALER

Rabatter, Bonusser eller Aftaler: